Първанов: Ако не спрем взаимното топене пред Европа, страната ни само ще загуби
Първанов: Ако не спрем взаимното топене пред Европа, страната ни само ще загуби / dariknews

Надявам се на 25 май с общата бюлетина номер 13 да дадем своя вот на недоверие и своята подкрепа за една промяна на България в близките години, каза Георги Първанов на среща с граждани и симпатизанти на АБВ в Плевен.

"Ние имаме отбор, в който се откроява фигурата на Ивайло Калфин - най-добрият български евродепутат и това не е нашата самооценка. Това е мнението и позицията на европейските институции и неправителствени организации", каза Първанов и посочи, че Ивайло Калфин е в челото на класацията от всичките 760 европейски депутати. Калфин е определен от партията на Европейските социалисти да прави бюджета на Европа до 2020 г. и е един от двамата евродепутати - един отляво и един отдясно, определени за тази работа. Първанов каза, че именно в това си качество, Ивайло Калфин е осигурил 600 млн евро за компенсации във връзка със затварянето на 3 и 4 блок в АЕЦ"Козлодуй".

"Споменавам го, защото едни рушат и унищожават, но други стъпка по стъпка успяват да постигат някакви успехи за България", каза Първанов и обясни, че точно за това очаква петъчният вот на недоверие да премине при размяна на всякакви квалификации и обвинения "за нещо, което сме уговорили с Путин, заедно с Южен поток и с АЕЦ"Белене".

Първанов посочи, че според него е много важно в деня след изборите, всички избрани български евродепутати да се съберат и да се обединят около определен брой искания, по които да отстояват общобългарска позиция, "а не както обикновени се случва, щом ги изберат и отидат в Брюксел да отидат в съответните партийни семейства и да забравят за България".

Той коментира някои от най-важните въпроси по които би трябвало да се обединят евродепутатите, сред които темата за парите от европейските програми и фондове, които биха намалявали, ако липсва единство между управляващи в България и евродепутати. Другата тема е Южен поток, по отношение на който Първанов каза, че ако не се сложи край на взаимното "топене" пред Европа, страната ни само ще загуби.

Като много важен от регионалните въпроси той посочи съдбата на Северозападна България - регион смятан за най-бедния в рамките на страните от европейския съюз.

В срещата с граждани и симпатизанти на АБВ в Плевен участваха Румен Петков и областният координатор на АБВ Цветан Антов.