Проверяват лекари и ДКЦ-та за неправомерно издадени болнични
Проверяват лекари и ДКЦ-та за неправомерно издадени болнични / Sofia Photo Agency

Териториалното поделение на НОИ Плевен е сигнализирало директора на Районния център по здравеопазване за неправомерно издадени болнични от лични лекари и ДКЦ-та в региона. В списъка са подадени около 30 джи пи-та и медицински центрове, като за някои от тях има и по повече от 5 жалби, уточни директорът на плевенското поделение на НОИ Галина Станимирова.

Тя поясни, че извършването на проверки по сигнали на НОИ в здравните заведения и на личните лекари, които системно нарушават правилника за временната неработоспособност, е в правомощията на РЦЗ. Най-честото нарушение е еднолично издадени болнични с продължителност повече от 14 дни без прекъсване. "Това е поредното писмо и сигнал, който подаваме, но от Районния център няма обратна връзка за предприети действия от тяхна страна", каза още Станимирова. Писмото с описаните нарушения на лични лекари и ДКЦ-та обхваща периода от 1 юли до 31 декември 2010 год.

Общо 3 556 болнични листове са предадени през миналата година на експерт по временна нетрудоспособност, 734 от документите са обжалвани. В същото време са проведени 1 953 мероприятия за обучение на лекари и ДКЦ-та, които експертът по временна нетрудоспособност е посетил на място и е обяснил нормативните разпоредби по издаването на болнични.