Проф.Стойков: Изумен съм от късата памет на бившия председател на ОбС
Проф.Стойков: Изумен съм от късата памет на бившия председател на ОбС / archive.dariknews

"Нямам никакво намерение да фалирам „Инжстрой и няма да го допусна, докато съм кмет!". Това заяви на брифинг с журналисти кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Той обясни, че още през 2013 година с очертаването на трайно негативната тенденция в дружеството е била проведена среща между общината и ръководството на фирмата в лицето на Ренета Иванова и г-жа Вачкова.

„Набелязани бяха мерки за стабилизиране на дружеството и на миналата мартенска сесия на ОбС аз отсъствах, но не от страх и не, че съм избягал, а защото бях като представител на българските общини на заседание на Съвета на Европа", каза кметът и припомни, че е имало период, в който не е допускал да се провеждат сесии в негово отсъствие, тъй като поради кметските му ангажименти се е налагало те да се провеждат в ден, различен от последния четвъртук на месеца.
„Изумен съм от късата памет на бившия председател на Общинския съвет Георг Спартански", каза кметът Стойков и припомни политиката на бившето общинско ръководство към общинските фирми в последните години от управлението му.

Като пример той посочи позицията на ОбС тогава, във връзка с вземането на безлихвен заем от търговските дружества на общината с решение с номер 399 от 19.12.2008 г. „С това решение на онзи Общински съвет, председателстван от Георг Спартански, от общинските дружества са иззети 333 000 лева и знаете ли защо - защото трябва да се дадат, за да се подпомогне Инжстрой, защото през 2008 г. на дружеството са възложени работи за 5,7 млн лева като средствата са били предвидени от приватизация, от която обаче тогава са били осигурени само около 2,8 млн лева. Т.е. възлагани са поръчки за 3 милиона лв., за които няма осигурен финансов ресурс", каза проф. д-р Димитър Стойков.

Той добави, че в същата година Община Плевен е дължала към същото дружество над един милион лева.
Кметът каза, че Община Плевен е приключила 2013 година със задължение към дружествата малко над 300 000 лева, от които по-голямата част е към Паркстрой и по-малката част към Инжстрой, които вече са погасени/в края на януари/.

Тук Димитър Стойков показа решението за погасените 330 000 лева и продължи с Решение 835 от 29 януари 2010 г.:

„В разгара на икономическата криза, ОбС-Плевен гласува да бъдат иззети от дружествата 25% от наличните парични средства на стойност 380 000 лева като в това число не влиза Инжстрой", каза кметът и припомни, че за 12-годишния период на управление на предишното ръководство на Община Плевен са приватизирани 6 общински дружества.

Той коментира приватизацията на две от тях - Галена ЕООД и ДКЦ-1: „Да се докара общинско аптечно предприятие до фалит е абсолютна грешка в мениджмънта и това, че е допуснато то да се приватизира и да няма в Плевен денонощна аптека е грешка предимно на предишното ръководство, воглаве на бившия председател на Общинския съвет".

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков обърна внимание и на ликвидираните дружества поради финансова несъстоятелност като Младежки дом-ЕОД, Хлебна и сладкарска промишленост, Плевен Инвест и Екоенергия 2001.
Последното дружество е било създадено с цел създаването на депо за отпадъци. В случая общината е влязла с имот, а италианското участие е било с около 200 000 лева.

В последствие е създаден проект, който обаче е отхвърлен от МОСВ. „За благодарност за това, че не е създаден подходящ проект, общината изкупува италианския дял за около 200 000 лева. Защо плевенчани трябва да плащат за един некачествен и нереализиран проект?", попита кметът Стойков и добави, че новото ръкловодство на община Плевен е трябвало „на коляно„ да направи поредния проект, "който беше приет и започна изграждането на Депото за отпадъци".
Кметът посочи и „Автобусни превози" като знаково и социално значимо предприятие и Автогарата, където с години са наливани общински средства.

Той припомни, че с решение на ОБС-Плевен, за откупуване на собствената ни Автогара, която не е извадена от дружеството, въпреки, че е било видно, че то влиза във фалит и е имало възможност да се извади автогарата от капитала му, общината е платила 2 132 000 лева заем, взет от фирма Чистота, който до 9 ноемви 2011 година не е бил върнат. Освен това общата сума за откупуването на автогарата, без загубите на дружеството е била над 3 000 000 лева. „Над 3 милиона лева, за да откупим собствената си автогара", коментира Стойков.

„Още два милиона лева вътрешен заем от Чистота е взет на 22 декември 2009 година - пак с решение на ОбС-Плевен „за задоволяване на потребностите на заведенията на бюджетна издръжка". Кметът каза, че и този заем не е бил върнат и го ослужва сегашното ръководство на общината.
Той коментира, че при проверка, Сметната палата е определила вземането на втори заем, без да е изплатен първия като абсолютно незаконно.

Проф. Стойков добави и някои въпроси като това, дали е вярно, че от предишното ръководство на общината са закупувани автобуси с тахографи и след това са купувани тахографи за тях, както и дали са продавани автобуси за определени пари, а след това двигателите им са били купувани за по-висока стойност...