10 dekemvri
10 dekemvri / dariknews.archive
"Плевен падна, за да се прероди България. След пет месеца на кървава обсада, руските и румънските воини записаха едни от най-важните страници на освободителната Руско-турска война - тази война, която разтърси геополитическите пластове на тогавашна Европа. Тя се превърна в прелом, без който България едва ли щеше да съществува на политическата карта“. Това каза президентът на Република България Румен Радев в Плевен при отбелязването на 140 – та годишнина от Плевенската епопея.

10 dekemvri
dariknews.archive

Пред хилядите плевенчани, които изпълниха централната част на града от който преди 140 години тръгва победният ход на руската армия в Руско-турската война, президентът Радев каза:
„Ако има нарицателно за героизъм и саможертва, извисило се редом до свещения връх „Шипка“, това е името на Плевен. Днес наричаме обсадата на града епопея, победата беше заплатена с костници и братски могили в целия Плевенски край – подвигът беше ежедневие. От тук тръгна онзи път, преминал през София и Шейново, за да достигне до Османската столица и да възвести свободата“, каза още президентът.

10 dekemvri
dariknews.archive

„В мрачното утро на 10 декември тук, край Плевен в решителен сблъсък се срещат две големи армии на две велики империи, ръководени от именити военачалници. Една битка, която промени историята на едни град, промени историята на една държава, промени историята на един континент. Плевен – краят на войната и началото на Европа. Ние помним! Плевен помни!“. Това каза в словото си по време на тържествената заря-проверка, която се проведе в Плевен при отбелязването на 140 години от Плевенската епопея кметът на града Георг Спартански.

10 dekemvri
dariknews.archive

Кметът на Плевен каза още: „Плевен помни един генерал с бял кител и на бял кон – генерал Скобелев. Генерал, който водеше войниците си, а не ги следваше, защото в историята остават водачите и лидерите, които водят след себе си, а не следват своите подчинени“. Спартански добави, че пътеката към могилите на „тези, които с телата си покриваха Мъртвата долина край Плевен никога няма да обрасне с трева, защото България помни. Плевен помни. Ние помним!“.

Сред официалните гости на Тържествената заря-проверка по повод 140 г. от Плевенската епопея бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Министърът на правосъдието Цецка Цачева, официални делегации от Русия и Украйна, народни представители от различни политически сили, управителят на Област Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински 0съвет - Плевен Мартин Митев, общински съветници, както и членовете на Инициативния комитет за честването на 140 години от Плевенската епопея Румен Петков и Найден Зеленогорски.

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive

10 dekemvri
dariknews.archive