Премиера на Приказка за танци предстои в читалище Съгласие
Премиера на Приказка за танци предстои в читалище Съгласие / saglasie-1869

„Приказка за танци" е най-новата постановка на Балетната школа при читалище „Съгласие 1869". Премиерата е на 25 април от 19:00 часа в зала „Емил Димитров" при читалището.

По традиция, всяка година по един образователен спектакъл събира хиляди млади зрители, за да им покаже красотата и магията на изкуството, правено от деца за деца.

Част от заглавията, които публиката си спомня са: цикълът „Приказка за балета", „Приказка за грамофона", „Приказна галерия", „Грозното патенце", „Куклената фея", „Ледената царица", „Вълшебният бал", „Приказка за Пепеляшка"...

Режисьор на спектакъла е Георги Енчев, постановката и хореографията - на Маня Николова. Сценограф е Иван Велчев - Йово. В подготовката на спектакъла участват преподавателите в Балетната школа Валя Козовска и Оля Стоянова, корепетитор е Илина Павлова.

„Танците тази година са цели 17 на брой и всички различни по съдържание.С тях се опитваме да разкажем историята на танца от неговото зараждане до наши дни, разказва Маня Николова. - Преминаваме през танца на първобитния човек, на древен Египет, епохата на краля Слънце, акцентираме върху раждането на балета, а също така върху развитието на различни модерни техники. Възпитаниците на Школата изпълняват не само така познатите им класически номера, но и испански танц, чарлстон, рокендрол, диско... По традиция съчетаваме и представяме брейкденс и класика."

В спектакъла участват около 30 възпитаници на Балетната школа, ученици от НУИ „П. Пипков", брейк танцьори. Спектакълът се осъществява и съвместно с деца от Театралното студио към ДКТ „Иван Радоев".

„Тази година ще разкажем на младите ни зрители как е възникнал и как се е развил танцът през вековете, сподели режисьорът Георги Енчев. - Идеята ни, както и миналата година, е чрез съвременна ситуаия да разкажем историята. Действието се развива на междублоковото пространство, където децата си играят. Един многознайко ще разказва интересни истории на един любопитко, като по този начин ще преведат публиката през историческото развитие на танца - история, която е богата и е възникнала още преди вербалната комуникация - от ритуални и обредни действия, до съвременното изразяване на емоции и на подсъзнателни преживявания на сцената."