Правят Червена книга на паметниците на културата
Правят Червена книга на паметниците на културата / netinfo

Изготвя се Червена книга на паметниците на културата в Ловешка област, които спешно се нуждаят от дарение . Тя ще бъде допълнена с още обекти и ще се разпраща на бизнеса с информация как може да се направи дарение за културата и така законно да се намалят данъците си с 15 на сто. Инициативата е част от националната кампания на НАП “Дарение за култура”.

Целта е да се предостави информация на физическите и юридическите лица за това какви данъчни облекчения могат да ползват при дарение за културата. По този начин Националната агенция по приходите ще помогне за реставриране, съхраняване, опазване и развиване на културното и историческото наследство на България.

Партньори в реализирането на проекта са Регионалния исторически музей, общините, театрите, библиотеките, Ротари клуб - Ловеч. Инициативата се реализира с благословията на ловчанския владика Гавриил.

В Червената книга на паметниците на културата са на първо място рушащия се от години уникален архитектурен паметник - Старата турска баня - в старинния ловешки квартал “Вароша”. Тя е правена 15 век и съществувала като баня до 1984 г. В списъка е и храмът “Света Петка Параскева” в квартал “Ново село” на град Априлци. Той е характерен с пластичната и декоративната си украса и иконите, голяма част от които се нуждаят от реставриране. В Червената книга попада и храмът “Успение Богородично” в луковитското село Карлуково. Той е единствената оцеляла част от манастирски комплекс. Според историците е уникален паметник на монументалната живопис.

Музеят Васил Левски в Ловеч също е в списъка на нуждаещите се от помощ културни обекти. След родната къща на Апостола, той е мястото, което съхранява най-много негови лични вещи. Сградата е строена специално за музей и е на две нива, но експозицията е много остаряла, правена е 1982 г., признават специалистите. От спешна реставрация се нуждаят и църковните двери на съществувалия някога в Ловеч храм “Света Параскева”, който в периода 1821-29 е бил разрушен. Дверите са от края на 18 век и са дело на тревненския майстор Кольо Витанов.

Деветашката пещера, която е на 18 км от Ловеч, също е в Червената книга. През последните години там бяха открити уникални находки от миналото. От реставрация се нуждаят стенописите от къщата на видния ловешки възрожденец Яким Шишков. Те са интересно съчетание между църковна и светска живопис. Свалени са 1981 г., когато е разрушена къщата и се нуждаят от консервация.

От Троян са предложили в Червената книга да влязат стенописите от Троянския манастир, храма “Света Параскева”, Националното изложение на народните художествени занаяти, римският кастел “Состра” и читалища от Троянския регион.

Дарение за културата може да намали данъчната основа с 15 процента. Меценатите могат да предоставят помощ за произведения на изкуството ( литературни, публицистични, музикални, сценични произведения, филми, произведения на изобразителното изкуство, на архитектурата, на фотографията и др.). Безвъзмездна помощ може да бъде предоставяна и за дейностите по извършването на археологически проучвания, реставрация и консервация, свързани с опазването на историческото наследство.

Меценатите трябва да подадат до министъра на културата заявление за вписване в регистър. Трябва да приложат към заявлението и заверено копие от договора, сключен между тях и получателя на безвъзмездната помощ. За да се ползва данъчно облекчение за дарение, меценатът не трябва да има данъчни и осигурителни задължения към 31 декември на съответната година.