Поносима е обстановката в Плевен, отчете кметът на извънредна сесия
Поносима е обстановката в Плевен, отчете кметът на извънредна сесия / netinfo

Обстановката в Плевен е поносима в контекста на така създалата се ситуация с газовата криза. На наша територия не е допуснат срив до момента, каза плевенският кмет Найден зеленогорски по време на извънредната Общинска сесия.

Общината разполага със средства ако се наложи и където е необходимо да се премине на алтернативно гориво за денонощие – две, заяви градоначалникът. Плевенската болница и останалите болнични заведения нямат проблеми с топлоснабдяването.

Основните проблеми са при технологичните предприятия – „Рубин”АД, „Каменица”, „Димитров”ООД и фирма „Яна”. При някои от тях подаването на газ е спряно, а при други намалено до минимум.

Дневният център за деца и младежи с умствени и физически затруднения в Плевен е едно от проблемните заведения в града, тъй като там топлоснабдяването е само на газ и за да се мине на алтернативен вид отопление са нужни 30 дни технологично време.

Навсякъде, където има проблеми и е необходио допълнително затопляне, ще се купят ел. уреди, категоричен беше кмета. Тежко ще е положението в Спортното училище и СОУ “Христо Смирненски”, ако в бъдеще газта спре. Училищата извън Плевен нямат проблеми с осигуряването на топло, отчете кметът.

В момента “Топлофикация” Плевен все още работи със 10 000 куб. м. газ, а нормалното количество, което му е подавано преди кризата е 19 000 куб. м., обяви инж. Иван Гетов, директор на дружеството. Все още ТЕЦ Плевен може да задоволява нуждите на абонатите си като произвежда топлоенергия при работа с газ. Температурите разбира се са по-ниски, каза още Гетов. Топлоцентралата не е преминала към работа на мазут, но ако температурите навън паднат това ще се наложи.

По думите на Иван Гетов в момент има 350 – 400 тона мъртъв обем мазут, който се подгрява, за да може да се използва при необходимост след 3-4 дни. Изпратени са вече 5 цистерни с мазут от Нефтохим, а през следващите дни ще пристигнат още 2 каза Иван Гетов. На ден ще са необходими около 200-250 тона мазут, за да работи ТЕЦ Плевен нормално.

Черноморска технологична компания-Мизия захранва близо 800 абонати в региона. Подаването на газ към ЧТК е от 2 500 куб.м. на 1 500 куб.м.за час, но се използват 1 100 куб.м., отчете директорът Андриан Ангелов. Спряно е газоподаването само на големите промишлени абонати, останалите засега са на топло. Той препоръча, където може да се минава на алтернативно гориво, за да се облекчи системата.

Георги Дуцолов от ЧЕЗ Електро пък призова за по разумно използване на ел. уредите в по-старите жилищни сгради, тъй като електрическите им мрежи могат да не издържат на натоварването. ЧЕЗ няма проблеми и повреди в електропореносната си мрежа, въпреки увеличеното потребление. Осигурени са дежурни аварийни екипи, които да реагират при необходимост, допълни Дуцолов.