Полицаи разкриха дръзки изкупвачи на метали
Полицаи разкриха дръзки изкупвачи на метали / dariknews

На 13 май 2014 година около 15:45 часа в полицията в Белене e получен сигнал за кражба на сумата от 500 лева от дома на 72-годишна в село Петокладенци.
На място са изпратени полицаи, които са установили, че мъже, придвижващи се с лек автомобил "Опел Астра", са влезли в имота на потърпевшата под предлог да закупят железни предмети. Стигнало се до предложението непознатите да изкупят непотребни метални вещи от жената, които тя нямало как да предаде в пункт за изкупуване на черни и цветни метали.

Домакинята е влязла в къщата, за да развали пари и била проследена, къде държи спестяванията си. Мъжете се отказали да купуват желязо и си тръгнали. След заминаването им жената е разбрала, че липсват 500 лева.
Полицаите са изяснили, че докато тя се пазарила на двора, един от мъжете е влязъл в дома ѝ и взел скритите пари.

От проведените бързи оперативни действия самоличността на извършителите на кражбата е установена. Те са четирима - на 59, 25, 24 и 20 години и 16-годишен от град Гулянци. Още същия следобед на петимата са връчени призовки на техни близки от служители на РУП - Гулянци за явяване в РУП-Белене по случая.

Научавайки, че са разкрити, извършителите се върнали отново в къщата на жертвата в село Петокладенци и около 21:00 часа на 13 май те са предали парите на потърпевшата и са я принудили да се обади в полицията и да каже, че въпросние 500 лева са намерени от нея в другата стая.

На 14 май членовете на групата са направили пълни самопризнания в полицията в Белене. За престъпление по чл.194, ал.1 от НК е уведомен прокурор.