Плевенските инвалиди поискаха по-добра достъпност
Плевенските инвалиди поискаха по-добра достъпност / netinfo

Среща за създаването на Обществен съвет в рамките на проект “Мрежа за социално включване на хората с увреждания” се проведе в Плевен на 12 декември. Проектът се изпълнява от Сдружение “Здраве за всички” Плевен и се финансира от Американската агенция за международно развитие чрез Фондация за реформа в местното самоуправление.

Основна цел на Обществения съвет е създаването на предпоставки за пълноценно участие на хората с увреждания в икономическите, социалните и политическите процеси, като същевременно се зачита и техният личен избор. Такива съвети вече работят успешно в областите Русе, Пазарджик, Кюстендил, Бургас, Хасково и други общо 16 града.

Като добър пример за работа на Обществен съвет беше изтъкната Област Пазарджик, където е разработена карта на достъпността и областната управа е помолила всички учреждения да направат по-лесен достъпа за хора с увреждания. В Плевен беше създадена работна група от неправителствени организации, която да начертае насоките на работа в бъдещия Обществен съвет.

Какви са основните проблеми, с които работната група от Плевенска област предлага да се занимава плевенският Обществен съвет резюмира Николинка Димитрова, организатор в Съюза на инвалидите. /в прикачения звуков файл/


Конкретно за Плевен по отношение на достъпността за хора в инвалидни колички работната група предложи да бъдат ремонтирани всички тротоари, като бъдат заложени 5 конкретни маршрута за движение. Дружба-Център, Дружба-Окръжна болница-Гренадерска-Данаил Попов, Сторгозия по маршрута на Тролей 7 до Кооперативен пазар-Васил Левски, площад Възраждане- Панорамата по улица Хаджи Димитър и площад Възраждане-Кайлъка. Работната група апелира към всички институции при ремонт на обществени сгради да имат предвид достъпността за хората с увреждания.