Плевен почете паметта на своите освободители
Плевен почете паметта на своите освободители / archiv.DarikNews

Митрополит Игнатий, заедно със свещеници от града отслужи панихида в памет на загиналите български и чужди воини за освобождението на Плевен.
Преди това със специален ритуал на площад "Възраждане" беше посрещнат председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която е патрон на честването на Деня на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за свободата.

В словото си, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков каза: "Изминаха 135 години от паметния 10 декември, в който мракът отстъпи на светлината. Този ден възвиси подвига на хилядите български опълченци, руски, румънски, украински, беларуски, финландски, молдовски и полски воини, бойци от Прибалтика и Закавказието. Той уточни, че на този ден се е сложил края на една дълбока историческа и човешка неправда.

"Познал изпепеляването и възкресението, градът ни бе пазител на най-святото - памет, род, вяра, а в мрачните години на робството Плевен не само съхрани своя неподражаем образ и дух, не само се превърна в символ на жаждата за просвета, а и пръв отвори дома и душата си за дръзката клетва на Апостола "Свобода или смърт". Следвайки тези свещени слова, най-пламенните плевенски родолюбци неотлъчно помагаха на освободителната армия и нека днес сведем глави пред тяхното дело в памет на жените, децата и старците, които не дочакаха свободата, а до нея ги делеше само миг", призова градоначалникът.

Председателят на Парламента, Цецка Цачева се обърна към плевенчани с думите: "Ако е вярно, че историята е театър, то със сигурност националните трагедии се играят без антракт - те са тъмни, но поривът за свобода се ражда в най-тъмната тъмница, според Гьоте, Съдбата е отредила свободата на България да започне от Плевен - от този висок хълм, от който историята превърна една изостанала провинция в свободна държава, каза тя, допълвайки, че свободата на България е немислима без освободителната за нас Руско-турска война, без Плевен и Плевенската епопея, без калните траншеи, без укрепените окопи, без полетата, напоени с кръвта на знайни и незнайни бойци, без образите, съхранени в платната на Панорамата и запечатали паметта на историята. Според председателя на Парламента, величието на нашето самочувствие са не само падналите за свободата, а то е и в силата, с която помним и смълчани в ледения ден се прекланяме пред паметта им, в силата на морала, с който мерим събитията. 10 декември е не просто дата в календара на историята, а той е жарта, върху която се пече хлябът на свободата и когато ни е трудно, хапка от него ще ни върне самочувствието и ще ни вдъхне надежда, за да можем реално да откроим хода на събитията, а не през тъмните очила на недоверието да съдим за нашия ден, каза Цецка Цачева.

След тържествения ритуал на площада от 12:30 часа в залата на Драматично-куклен театър "Иван Радоев", където се състоя поздравителния концерт по случай празника на града.

В пълната зала на театъра в изпълнение на "Плевенска филхармония" прозвучаха химните на Република България и Европейския съюз, а след това, оркестърът поднесе на гостите "Рапсодия Вардар" от Панчо Владигеров. Концертът продължи с изпълнения на възпитаници на НУИ "Панайот Пипков" и изпълнители от Северняшкия ансамбъл.