От РЗИ-Плевен проучват проникващия шум в класните стаи
От РЗИ-Плевен проучват проникващия шум в класните стаи / dariknews.bg

"По "Национална програма за действие по околна среда и здраве" получихме финансиране за реализирането на няколко дейности. Едната от тях е свързана с опазване на околната среда", каза на среща с журналисти д-р Ирина Джикова от РЗИ.

Тя обясни, че по традиция проектът се реализира за насърчаване използването на торбичките за многократна употреба с цел намаляване на замърсяването с найлонови торбички. "Тази година отново имахме възможността чрез финансиране от Министерство на здравеопазването и Националната програма да изработим 300 такива торбички, предназначени за населението с цел да ги използват и да опазват нашия град", каза д-р Джикова.

Другата финансирана дейност е свързана с опазване живота и здравето на участниците в пътното движение. За тази цел са направени 300 ключодържатели с форма и цвят на светлоотразителна жилетка. "Искаме да стимулираме хората да се стараят да пресичат винаги на пешеходните пътеки и светофарите. Изработихме и календар със снимки от проекта "Деца на пътя" - раздаваме го в училищата и детските градини, за да напомним, че правилата за движение са важни и трябва да ги спазват и те, и родителите, и всички ние".

В РЗИ-Плевен е получено и финансиране на проучване като резултатите от него ще станат ясни през следващата година. То е по-мащабно и обемно и е свързано с влиянието на шума върху здравето на учениците.

В това проучване са обхванати 120 деца от прогимназия "Цветан Спасов" и ОУ "Йордан Йовков" в Плевен със съгласието и съдействието на Инспектората по образование и ръководствата на училищата.

Д-р Джикова обясни, че дейностите, предвидени в проучването са измерване на проникващия шум в класните стаи, аудиометрично изследване на децата и евентуално агресивно поведение вследствие на проникващия шум, ако има такъв.

"Отчитайки това влияние ще можем да определим и доколко са ефективни нашите мерки, които препоръчваме за намаляване нивата на шум и тези мерки, които са реализирани от общината. Вече в продължение на няколко години насочено в тази област се предприемат мерки, особено за районите на училищата", каза още д-р Ирина Джикова..