/ БГНЕС
През 2020 година изтича валидността на голям брой български лични документи
През 2020 година изтича валидността на голям брой български лични документи. За да се постигне по-равномерно натоварване на звената БДС и с цел предотвратяване образуване на големи опашки, в ОД на МВР е създадена организация за предсрочната подмяна на документите за самоличност, съобщиха от полицията.

Разследване: Колко струва нова самоличност? (ВИДЕО)

Всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОД на МВР, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с обикновена услуга във всяко Районно управление на територията на ОД на МВР, както и в ОД на МВР-Плевен - ул.Сан Стефано №3.

Мярката е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор за предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението. Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Плевен има готовност за осъществяване на организиран прием на заявления за издаване на български лични документи посредством мобилни групи в институции, предприятия, фирми и др.

Тези български граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги.

ЕС въвежда по-защитени документи за самоличност

Най-големият наплив от граждани, желаещи да подменят документите си, обикновено започва от април и продължава до края на лятото. Във връзка с това ръководството на полицията призовава жителите на областта да използват месеците преди този период, за да подменят личните си документи, като по този начин ще избягнат струпването на хора пред гишетата в сезона на отпуските.

От сектор „Български документи за самоличност“ припомнят и възможността мобилни екипи да приемат заявления по кметства, предприятия и институции след предварително направена заявка.