Обсъдиха превантивни мерки срещу разпространението на птичи грип
Обсъдиха превантивни мерки срещу разпространението на птичи грип / netinfo

Заседание на Областната епизоотична комисия Плевен се проведе днес. То беше инициирано от Областния управител Цветко Цветков и беше свикано във връзка с откритите огнища на птичи грип в Румъния и Полша и предприетите от нашата страна мерки за недопускане на заразата в България.

Членовете на комисията представиха пред Областния управител какви са набелязаните мерки, за да не се допусне разпространение на заразата в Плевенска област. Сред най-неотложните действия са кметовете на общини незабавно да свикат Общинските епизоотични комисии, за да се разгледат конкретни мерки за предотвратяване появата и разпространението на птичи грип в региона. В общините трябва да се осигурят “горещи” телефони, на които да се получават сигнали за повишена смъртност при домашни птици или открити трупове на диви птици. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти и стопаните трябва да се погрижат за подобряване на дезинфекцията в помещенията с птици. Сред важните превантивни мерки е и недопускането на птиците извън дворовете. Трябва да бъде ограничен и контакта между диви и домашни птици.

Още днес областният управител Цветко Цветков ще издаде заповед до кметовете на Общини за да свикат комисиите по места и да се координират действията. Резултатите ще бъдат обобщени на следващото заседание на областната епизоотична комисия, което е насрочено за 15 декември.