Община Ловеч продължава Програмата за популяризиране на православието
Община Ловеч продължава Програмата за популяризиране на православието / obshtina.lovech

Община Ловеч ще изготви нова Програма за популяризиране на православието, съобщи на Рождественския концерт кметът Корнелия Маринова, информират от пресцентъра й. Досегашната програма, която е със срок на действие 2013-2015 г., доведе до конкретни резултати, затова ние считаме, че е нужно да продължим дейностите по популяризиране на православието, тъй като някои от тях все още чакат своето решение, посочи Маринова, по чиято инициатива като председател на общинския съвет и с активното съдействие на Ловчанския митрополит Гавриил бе разработена програмата.

През изминалите три години в изпълнение на програмата са се увеличили децата, изучаващи СИП Религия, има редовни православни предавания по местното радио, на традиционното празнуване на Въведение Богородично - Деня на православното семейство и младеж, залата е препълнена и все повече училища отбелязват този ден.

„В тези дни светът не спира да празнува. Но нека не забравяме, че не отбелязваме просто един традиционен семеен празник. Празнуваме истинския Исус Христос, който се роди на Земята, за да даде живота си за нас. И в крайна сметка ни делят само няколко дни не до Коледа, а до Неговото раждане - Рождество Христово! Затова сме нарекли концерта тази вечер Рождественски." С тези думи се обърна към всички ловчалии, дошли в приземния храм на катедралата „Св. св. Кирил и Методий", кметът Маринова. Тя подчерта, че участниците в концерта не са случайни - двата най-добри хора на Ловчанската епархия, децата от училището, първо въвело изучаването на СИП Религия - ОУ „Васил Левски", и групата от Етрополе, в която е и отец Емил, игумен на Етрополския манастир, посрещал и хоровете, и децата на Ловеч многократно.

Маринова пожела на всички да бъдат здрави и силни и в домовете им да има мир, любов и благополучие.