Нараства насилието на деца над родители и по-възрастни хора
Нараства насилието на деца над родители и по-възрастни хора / dariknews.archive

Тревожната тенденция на увеличаване при случаите на насилие от деца към родителите им и по-възрастни хора, както и проблемът за насилието между децата в училище, което е еждневие, бяха отбелязани от полицията в Плевен на среща под мотото "Разруши мълчанието", която се проведе в сградата на Община Плевен на 6 октомври.

Подложените на физически и психически тормоз родители от своите деца, често не признават за проблема и го крият от близките си и от институциите. Според експертите, точно това мълчание превръща явлението в голям проблем.

„Институциите са безсилни, ако семейството мълчи за проблема. Трябва да има нетърпимост към подобен род явления от страна на всички", категорични са представителите на институциите, които работят по проблемите на домашното насилие.

Срещата, която се проведе в Плевен е втората в страната от началото на кампанията "Разруши мълчанието!".

"Нашата цел е да внесем в обществото повече информираност, превенция и защита срещу домашното насилие и насилието, основано на полов признак", каза при откриването ръководителят на проекта и председател на Националната асоциация на общинските служители в България - Валентин Лазаров.

В кампанията участват общо 10 общини в страната - Плевен, Столична община, Панагюрище, Мездра, Гоце Делчев, Неделино, Търговище, Сливен, Стара Загора и Козлодуй.
Тя ще продължи 8 месеца и финалът й ще бъде поставен през април 2016 г. Тогава на заключителна конференция в столицата ще бъдат обобщени резултатите по проблема от работата по градове.
По време на кампанията ще бъдат организирани кръгли маси и арт изложение. Ще се сформират и местни коалиции.

В срещата участваха още зам. Кметът на Община Плевен Дамянка Владимирова, секретарят на общината Бранимир Мирчев, представители на социалните служби, неправителствени организации, директори на училища, Център "Отворена врата".