Наградата на президента на Индия пристигна в школа Колорит
Наградата на президента на Индия пристигна в школа Колорит / archiv.DarikNews

Наградата на Президента на Индия,  Златен медал на името на Джавахарлал Неру и шест сребърни медала пристигнаха при талантливите деца от арт школа „Колорит" - Плевен. Те са изпратени от престижния международен конкурс за рисунка - „Шанкар" в Индия.

Най-високото отличие на конкурса - Наградата на Президента на Индия - Златен медал спечели 16-годишната Йоанна Цекова за живописната си творба „Бъдни вечер". Тази награда е една и за нея са се състезавали десетки хиляди рисунки на деца от близо 120 страни от целия свят.

Наградата на президента на Индия пристигна в школа "Колорит"
netinfo

Със Златен медал на името на Джавахарлал Неру е отличена 14-годишната Севдена Маринова за рисунката „Български народен танц". Сребърни медали са присъдени на Апостол Савов , Ния Лакова, Нона Спасова, Мирослава Ангелова и Ива Делчева за живописни творби на фолклорна тема.

"Това е поредният изключителен успех на школа „Колорит" на конкурса „Шанкар", сподели ръководителката на школата Майя Ананиева. Това е 61-то издание на конкурса , който се провежда в индийската столица Делхи и е сред най-мащабните и престижни международни форуми за деца в областта на изобразителното изкуство.

През годините от своите участия в „Шанкар", децата от „Колорит" са спечелили 393 златни и сребърни медали. Сега за втори път дете от школата печели най-висока награда на конкурса, която се връчва само при изключително художествено постижение.

На юбилейното 50-то издание на престижния конкурс, двете златни медалистки от арт школа „Колорит" и ръководителката на школата бяха поканени от организаторите и участваха в тържествената церемония по награждаването в Делхи и бяха приети и поздравени за успеха от Президента на Индия.

Организатор на форума е известната фамилия Шанкар, която чрез своя издателски тръст и фондация дава възможност за творческа изява на хиляди деца по света. Генералният мениджър на конкурса - Ямуна Шанкар, поздравява наградените деца и тяхната ръководителка за изключителния успех и за това, че обогатяват със своя талант и колорит, палитрата на международната изложба и каталога на победителите.

Наградите са били връчени на официална церемония на Посланика на България в Индия. Поздравително писмо до победителите от арт школа „Колорит" и Майя Ананиева е изпратил и Директорът на Дирекция „Културна политика" на Министерството на културата на Република България - Деяна Данаилова.