На 30 години е най-младият пациент с катаракта в Плевен
На 30 години е най-младият пациент с катаракта в Плевен / okultus.pl

Поради големия интерес на жителите на Плевен и региона, Очен медицински център „Окулус" поднови информационната кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване - перде на окото /катаракта/. От старта на кампанията досега, информация в „Окулус" са потърсили над 200 души. При голяма част от тях заболяването е установено, а 30% вече са оперирани и живеят нов живот с прекрасно зрение, съобщиха инициаторите на кампанията - д-р Румен Минков и д-р Велизар Тодоров.

Кампанията „Не се страхувайте от катаракта" включва здравна просвета с най-честите въпроси и отговори, както и преглед с кератометър за всеки посетител, за да се установи дали има перде на окото и дали страда от астигматизъм. Катарактата е най-честата причина за слепота в света, тъй като неизменно настъпва с възрастта. За щастие, в днешно време тя се премахва с рутинна, безболезнена и безкръвна операция, при която дори не е необходим престой в болница. Операцията се поема от Здравната каса.

Кампанията е насочена към хората над 55-годишна възраст, защото именно тогава се развива катарактата. Но случаи на перде на окото вече са установени и при млади хора - включително и при 30-годишни. Участието в кампанията и прегледът с кератометър е безплатен.

Безплатните прегледи и консултации за пациенти с перде на окото и техните близки, ще бъдат на 20 юни 2014 г. от 13:00 часа в Очен медицински център „Окулус" в Плевен, на ул. „П. Евтимий" №5. Необходимо е само предварително записване на тел: 064/83 77 11; 0878 358175, тъй като местата са ограничени.

Близо 102 428 души в Плевенска област или вече имат катаракта, или предстои да развият заболяването. Изчисленията са направени на база последните данни от преброяването на Националния статистически институт в Плевен.

Симптомите при катаракта включват замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина и отблясъци /като ярка слънчева светлина или светлина от фарове/, по-ярко възприемане на цветовете, както и чести промени в предписанията за очила.