Младежки център ще помага на младите хора в малките селища
Младежки център ще помага на младите хора в малките селища / dariknews.archive

Младежкият информационно-консултативен център /МИКЦ/ "Барометър" в Плевен, финансиран по програма на Министерството на младежта и спорта, започва работа с младите хора в малките населени места в Плевенска област. Идеята е чрез младежки клубове по места да се помогне на младите от малките селища да се развиват и реализират им на пазара на труда.

Подробности за проекта съобщиха пред медиите Марта Димитрова - председател на Център „Барометър" и Антоанета Мачева от фонд "Читалища", който подкрепя проекта.

За реализиране на идеята си от „Барометър" ще проведат 33 срещи с ученици до 15 години в селата, с цел да насърчат тази група подрастващи да продължат образованието си в гимназиите на Плевен или в други градове, а не да прекъсват учебния си процес. „Идеята ни е да запознаем тези млади хора с възможностите, които предлагат професионалните гимназии в общинските и областния център, защото голяма част от тези ученици прекъсват образованието си след 8 клас поради липса на информация и средства за квартири, без да познават възможностите за настаняване на общежитие", коментира и Антоанета Мачева. В тази информационна кампания, допълни тя, ще акцентираме на всички тези въпроси, като ще каним и преподаватели от професионалните гимназии да представят сами своите училища и специалностите, които те предлагат.

В Плевен ще бъде изграден и клуб по "Мемори театър" - това е нова методология, при която чрез театрални техники ще се помага на младежи с проблеми да се социализират. Безработица сред младежите е много сериозен проблем и затова смятаме, че там трябва да сме най-активни, подчертаха от „Барометър".

По проекта ще бъде сформиран и Кабинет за професионално ориентиране, който ще работи изцяло в помощ на младите да ги информира и ориентира за възможностите за тяхното професионално развитие.