Младежи ще дискутират механизмите на демокрацията
Младежи ще дискутират механизмите на демокрацията / снимка: Екомисия 21 век

Младежи от Ловеч ще посетят румънският град Бейл Оланести от 15 до 23 юли, съобщи Нели Митева, председател на сдружение "Екомисия 21 век". Тяхното пътуване е във връзка с участие в европейската програма "Младежта в действие", и проект "Youth in Frontline" на румънската организация FCASEC от град Валчеа. Партньор по този проект е ловешката организация "Екомисия 21 век".

Проектът има за цел да събере млади хора от различни страни за дебати около водещи проблеми на Европа, да насърчи активното участие на младите хора в работата на различни общности на местно, регионално, национално международно ниво.
Участниците от Ловеч са ученици от Гимназията за чужди езици "Екзарх Йосиф I". Те ще дискутират заедно със свои връстници от Румъния и Турция как функционират европейските институции, какви са механизмите на демокрацията, какво е общото и различното между представените държави. Програмата стимулира младите хора да вземат по-активно участие при определяне насоките на развитие на техния регион, както и при определяне политиката на Обединена Европа. Младежите от трите страни ще обогатят своите познания за механизмите на представителната демокрация, включително и функционирането на Европейския съюз и неговите институции, което ще бъде крачка напред в изграждането им като активни граждани и утвърждаване на принципите на гражданското общество като цяло.

Българската група, в която са петима младежи и един ръководител,  ще представи в Румъния и историята и традициите на България - танци, музика и облекла, характерни за нашия регион, традиционни храни и напитки.

Подготвените презентации от младите хора имат за цел и да предизвикат интерес към Ловеч като привлекателна туристическа дестинация и да запознаят другите участници с възможностите за пребиваване, почивка и туризъм в България.