Младежи от БМЧК в подкрепа на сирийските бежанци
Младежи от БМЧК в подкрепа на сирийските бежанци / archiv.DarikNews

"Ти и БЧК в подкрепа на хората, които не избират съдбата на бежанец, а са принудени да напуснат домовете и препитанието си, търсейки сигурност и хуманитарна закрила". Това е текстът, отпечатан върху 400-те флаера, които младежи - активисти от БМЧК раздадоха днес на минаващите през центъра на Плевен граждани.

"Подкрепяме бежанците от Сирия и искаме да им помогнем с някакъв финансов ресурс и затова сега раздаваме информационни бележки с банкова сметка и номер за SMS подпомагане".
Активистите обясниха че желанието им е по този начин да се набавят най-необходимите неща за бежанците от Сирия, които са напуснали държавата си принудително, нещо което може да се случи на всеки.
Младите хора споделиха, че гражданите, на които раздават файърите ги възприемат добре. Единствено от групата членове и поддръжници на "Атака", които бяха позиционирани пред сградата на общината са идвали няколко души, за да им кажат, че не е редно да провеждат такава кампания.
"Ние се опитахме да им обясним, че бъркат политиката с благородната кауза", каза единият от активистите.

В момента броят на бежанците в България е над 4000 като по-голямата част от тях са деца под 18 години, обясниха младите хора от БМЧК-Плевен.