Ловешки депутати са сред авторите на законопроект за референдумите
Ловешки депутати са сред авторите на законопроект за референдумите / netinfo

Ловешките депутати-социалисти Янаки Стоилов и Донка Михайлова са с сред авторите на внесения в Народното събрание Законопроект за пряко участие на гражданите в управлението. Те са работили по законопроекта с активното сътрудничество на водещи български граждански организации. Отношение към създаването на текстовете имат и представители на общинските администрации от Ловеч, Троян, Тетевен и Летница.

Предложеният проект на Закон за прякото участие на гражданите в управлението отчита опита на редица европейски страни в нормативната уредба на референдумите и другите форми на пряка демокрация.

Законът разширява кръга от субекти, които могат да инициират национален референдум: при събрани не по-малко от 150 000 подписа на граждани с избирателни права Народното събрание е длъжно да се произнесе дали ще има допитване, а при събрани 350 000 подписа, провеждането на национален референдум е задължително. За първи път се дава възможност на не по-малко от 1/10 от общините да правят предложение до Народното събрание за провеждане на национален референдум.

Въпросите, по които могат да се организират национални референдуми, са от кръга на компетентността на Народното събрание, като от тях са изключени въпроси от от компетенциите на Великото Народно събрание, за размера на данъците, таксите и осигуровките, на държавния бюджет, на вътрешната организация и дейност на Народното събрание. Чрез местен референдум не могат да се решават въпроси на общинския бюджет и на на вътрешната организация и дейност на Общинския съвет.

Предложена е нова уредба на гражданската инициатива предвид на твърде общата досегашна уредба и на отмяната на Закона за предложенията, сигналите, жалбите и молбите на гражданите. Националната и местната гражданска инициатива са свързани с предложения, които се отнасят както до представителните органи – национални и местни, така и до органите на изпълнителната власт.

В законопроекта са детайлизирани и оптимизирани процедурите по организирането на референдуми. Внесени са подобрения и в уредбата на общото събрание на населението, като се предвижда в градове, села и квартали до 10000 жители, местните проблеми да могат да се решават на общи събрания.

Авторите на законопроекта считат, че приемането на предлагания законопроект е едно от важните условия за преодоляване на недоверието към държавните институции и политическите партии. Законът ще съдейства за повишаване на политическата култура, на гражданската активност и за ограничаване и преодоляване на кризата на политическото представителство в България.