Ловеч се превръща в театрален оазис от 1 до 8 октомври
Ловеч се превръща в театрален оазис от 1 до 8 октомври / netinfo

Петото издание на фестивала „Младите в театъра, Ловеч 2007”, ще стартира на 1октомври с постановката на Александър Събев „Учител” от Жан-Пиер Допань на старозагорския театър. Спектакълът изследва на ръба на документалното, под формата на разпит, причините за кризата на ценностната система и вярата в познанието. Какво става с душата, когато учителите се откажат от мисията си? Какво се е случило, когато учителите убиват своите ученици? Това са само някои от въпросите, които намират отговор в пиесата. Фестивалът ще продължи до 8 октомври.

Всяка вечер от 19.00 часа на сцената на ловешкия театър ще бъдат представяни спектакли - дело на дебютанти в театъра. Идеята на творческия форум е да събере на едно място млади режисьори, актьори, художници, сценографи и въобще хора... изкушени от театралното.

Предложените в програмата на петото издание спектакли са много разообразни като се започне от „Медея” на Театрална работилница „Сфумато” и „Нищо по-хубаво” – един проект на Младен Алексиев и Касиел Ноа Ашер и се стигне до „Йерма” от Федерико Гарсия Лорка на Младежкия театър „Николай Бинев”. Със свой спектакъл ще се представи и Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Варна, той се нарича „Време да обичаш, време да умреш” от Фриц Катер, „Час преди полунощ” пък е авторският спектакъл на актрисата Юлиана Сайска.

Фестивалът ще бъде закрит на 8 октомври с един спектакъл, който е извън конкурсната програма. Той е копродукция на театрите в Ловеч и Габрово и носи заглавието „Разни,чудни истории” по Гогол. Режисьори са Ирина Клишевска - художествен ръководител на киевския театър „Колесо” и Явор Бинев. В последния ден на фестивала ще бъде представен и авторски прочит на млади драматурзи. Фестивалът на сцената на Драматичения театър Ловеч ще се превърне в единственият театрален оазис в България – място на уникална среща между младите творци и зрителите.

Спектаклите ще бъдат журирани от екип, в който участват актрисата Касиел Ноа Ашер, режисьорът Владимир Петков - един от първите участници във фестивала в Ловеч и представител на Министерството на културата. Драматичен театър Ловеч ще връчи и награди за режисура, дебютант-драматург, участвал в четенията и за сценограф. Отличените ще работят по проекти на ловешкия театър през театралния сезон 2007/8 г. Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Ресурсен регионален център за Култура „Фабриката”.