Ловчалия излага картини в Южна Африка
Ловчалия излага картини в Южна Африка / netinfo

От 18,30 часа в Художествената галерия в Ловеч живописни картини ще представи Евелин Стоянов. Той е кореняк ловчалия, но от 1995 година живее в Южна Африка в Йоханесбург заедно със семейството си – съпруга украинка и две дъщери.

Като художник в екзотичната африканска страна пътят му тръгва от улицата, където излиза, за да рисува портрети. Нещата не вървят. Поръчки идват от немски туристи, които предпочитат художникът да нарисува домашния им любимец. Така го забелязал неговият бъдещ мениджър, който го запитал дали може да рисува леопарди. Това определило пътя на никому неизвестния художник – да рисува до съвършенство дивите африкански животни.

Евелин дълго работи, за да открие своята живописна техника. Тя е като тайна рецепта, в която са вложени време и много безсънни нощи над платното. Сега има техническата възможност картините, които прави, да се мултиплицират на висококачествени копия. Определя стила си като хиперреализъм.

Днес българинът има място в най-скъпият хотел в Йоханесбург – “Микеланджело”, където излага картините си. Негови картини има бившият боксьор Джо Форман и други знаменитости.

Освен африкански животни Евелин рисува и портрети на черни жени. Предпочитани модели са емигрантите от другите африкански страни..

Вътрешно е убеден, че е наследил усета си за красивото и за изкуството от своя ловчански род. Семейните легенди говорят още говорят за един от родоначалниците – поп Филип, който бил викан чак в Цариград за освещаването на храма “Света София”. Друг пък от дедите му бил известен като най-ревностния клиент на някогашната ловчанска бирария “Драката”.