Измерват костна плътност в ДКЦ Св. Панталеймон
Измерват костна плътност в ДКЦ Св. Панталеймон / личен архив

Изследване на костна плътност на преференциални цени ще провеждат в ДКЦ «Свети Панталеймон» Плевен на 20 октомври по повод месеца за борба с остеопорозата. Измерването на костната плътност се осъществява от апаратура, която излъчва два рентгенови лъча, с различни енергийни храктеристики, и регистрира пропуснатите от костта лъчи.

Изследването продължава около 10-20 минути, безболезнено е и с ниско лъчево натоварване. Преди него специалистите изискват приема на храни и медикаменти, богати на калций, да бъде преустановен 24 часа предварително.
Изследването се ръководи от д-р Елиза Георгиева, специалист Образна диагностика, която е преминала международен курс на обучение, организиран от ISCD /Международна организация за клинична денситометрия/.

Изследването на костна плътност ще става след предварително  записване на тел. 064 87 20 20. Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет. В резултат от намаленото усвояване на калций костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания, особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости.

С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка, тъй като 20% от пациентите загиват до 6 месеца поради принудителната имобилизация (обездвижване) и развитието от това на пневмонии. Голяма част от останалите остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи.

Поради голямата си разпространеност и разходи на здравните системи, остеопорозата е обявена за третото по значимост социално заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните, а в средата на века се очаква да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението. Остеопорозата се нарича «тиха епидемия», защото не е съпроводена с болки и може да остане незабелязана в продължение на години.

Първите счупвания настъпват обикновено около 60-65 годишна възраст в областта на гръбначните прешлени. Един или повече прешлени се сплесква и се появява гърбица, болки в гърба и намаляване на ръста. Развитието на остеопороза и свързания с нея риск от фрактури са възможни дори и при слаби натоварвания. След изгубването на костната тъкан може да се направи твърде малко, но по-рано може да се предотврати. Ето защо специалистите определят като особено важно редовното измерване на костната плътност.


Измерването е на принципа DXA (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия). Това е точен метод, който измерва костната плътност в областта на прешлените и тазобедрената става и оценява риска от фрактура /счупване на костите/.


Провежда се при жени в менопауза, при анамнеза за фрактура на средна възраст, при фамилна анамнеза за родственик от първа степен с остеопороза, при слаби лица, пушачи, подлагани на лечение с кортикостероиди, при заседнал начин на живот, употреба на контрацептиви, недостиг на естрогени на млада възраст, консумация на алкохол, повече от две стандартни питиета на ден, висок прием на кофеин, ниско съдържание на калциий в диетата, хипертиреоидизъм, ревматоиден артрит.