spartanski
spartanski / dariknews.archive
„Няма повод за фанфари, но е хубаво, че Плевен започва да получава такива номинации и отличия!“. Така кметът Георг Спартански коментира накратко определянето на Плевен за „Евро град“ в престижната класация на Дарик радио „Най-добрият град за живеене в България“.

Той уточни, че Плевен е номиниран за първенец в категорията поради това, че има най-голям обем европроекти като стойност, която е приблизително 160 млн лева. Спартански подчерта, че това не може да се смята за някаква особена заслуга на кмета на общината, тъй като е ясно, че например 47.5 млн. лв. са по линия на ОП „Региони в растеж“ и Плевен е един от 39-те града в страната с целево финансиране в рамките на програмата­­­, след правителствено решение.

Кметът припомни, че в изказването си по време на церемонията в столицата, е акцентирал, че не е важно, колко ­пари си получил на хартия, а как ще ги усвоиш.
„Наша цел и предизвикателство е, така да си свършим работата, че да нямаме или ако имаме, финансовите корекции да са минимални. Качествено и в срок, при спазени процедури при избора на изпълнителите и реализация на проектите“, заяви Георг Спартански.

Той отбеляза, че за Плевен е чест, че призът беше връчен от вицепремиера Томислав Дончев, който като бивш и успешен кмет на Габрово е наясно с усвояването на парите по европроектите.