Газовото находище край Девенци е многообещаващо
Газовото находище край Девенци е многообещаващо / netinfo

Като “съществено” определи газовото находище край село Девенци в Плевенска област Кольо Тонев, управител на Дайрект Петролеум България – фирмата, която провежда сондажи на находището. Първият изпитателен етап е завършил на 17 август, получен е приток на газ с налягане от около 800 атмосфери, каквито стойности до сега в България и региона не са регистрирани, каза Кольо Тонев. Според него това е показател, че находището е с големи размери и може да се очакват сериозни запаси.

Разкритият пласт на находището е на 4 740 метра, самият сондаж е дълбок 5 900метра. Откритата газ е много качествена – тя е суха, богата на кондензат, без вода и примеси на сероводород. Очаква се оборудване за високо налягане от САЩ, което трябва да пристигне в началото на септември, за да се извършат специализираните тестове.

В края на следващия месец вече ще има по-ясна представа и за големината на газовото находище край Девенци, уточни Кольо Тонев. Според него оптимистичните срокове за старта на експлоатацията на обекта е средата на 2009 год., до когато се предвижда да бъде построен и газопровод до газопреносната система.

Още за находището чуйте от Кольо Тонев в звуковия файл.