Г.Първанов: АЕЦБелене продължава да е много печеливш проект
Г.Първанов: АЕЦБелене продължава да е много печеливш проект / archiv.DarikNews

„Плевен е сърцето на българския нефтен и газодобив, през нашата територия предстои да бъдат изградени Южен поток и централата в Белене. Тук е и най-старата и най-солидна и авторитетна фирма "Нефт и газ", тук е и находището в Червен бряг и Девинци, което е с много сериозен потенциал и капацитет, разработено от партньорска американска компания, наличен е и огромен строителен потенциал, който може да бъде ангажиран в изграждането".

С тези думи Румен Петков откри дискусията "За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет", която се проведе тази неделя в Плевен по инициатива на Георги Първанов.

ГПърванов АЕЦ"Белене" продължава да е много печеливш проект
netinfo

"Ползата от дискусията за енергетиката е в това, че бяха формулирани половин дузина теми, по които българското общество и политици могат да се обединят с една работеща консенсусна позиция, но най-важното е, че това е позиция, която е професионално-експертно издържана", коментира Георги Първанов пред журналисти.

„За ядрената енергетика, за разширяване на газопреносната мрежа, включително и за нашия собствен добив, за търсенето и развитието на интелигентни мрежи в развитието на енергетиката и това, което беше по-малко коментирано - това е моят акцент на финала - търсенето на нов подход към професионалното ръководство на енергийните структури на дружествата и на монополите, защото голяма част от причините за проблемите в нашата енергетика идват от партизирането и от лобизма, който съществува в този сектор по време на целия преход", каза още Георги Първанов. Той сподели, че това не е само негово мнение, но и на много експерти, според които нещата се развиват в негативна посока и това ще влияе върху потреблението на енергия у нас.

„Ако бързо не решим въпроса и не дадем код Зелена улица на новата АЕЦ - Белене ни чака енергиен микс, който няма да е добър с оглед на бъдещата цена и за населението, и за бизнеса, така че друга алтернатива няма" каза Първанов. Той добави, че има много обосновани предложения за развитието и на други мощности като нови блокове на територията на ТЕЦ-Марица Изток -2 и възобновяемите енергийни източници. Същевременно се отчитат ролята и възможностите за диверсификация по линия на южния газов коридор със строителството на Трансадриатическия газопровод/ТАП/ и отклонението към българска територия.

"Моята призивна теза е, че няма време и всяка забава оскъпява проекта АЕЦ"Белене", заяви Първанов и припомни, че АЕЦ"Белене" продължава да е много печеливш проект.
„Обявената тези дни нова ядрена централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Времето е изключително важно", предупреди той.

По отношение на проблема с бежанците и възможността от надигане на ксенофобска вълна в страната, Георги Първанов каза, че вижда опасност в стремежа на досега съществуващи и на нови политически формации и други структури, да експлоатират проблем, като този с бежанците.
„Не бих искал да тръгваме по тази плоскост, защото при цялата икономическа криза и политическата нестабилност, ако бъде накърнен и етническия мир, това би ни струвало твърде много". Първанов призова към повече спокойствие и разум. Той отбеляза голямото изоставане и неподготвеност по темата с бежанците.

Освен народните представители от региона Васил Антонов и Петър Дулев, в дискусията участие взеха проф. Атанас Тасев, Холгер Рогнер - консултант на международната агенция по атомна енергетика, Христо Казанджиев, проф. Борислав Борисов - почетен ректор на УНСС, народният представител Таско Ерменков, Божидар Митев, Станислав Георгиев -изпълнителен секретар на „Булатом", Златко Златев-енергиен експерт.