Френската компания за производство на малц представи дейността си
Френската компания за производство на малц представи дейността си / obshtina.pleven

На 6 юни 2014 г., френската компания „Малтери Суфле България" със седалище в Плевен представи своята производствена дейност и бъдещите си планове за развитие. По този повод в Плевен бяха посланикът на Франция у нас Н. Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан, придружаван от представители на дипломатическата мисия.

Прокуристът директор на „Малтери Суфле България" Оливие Жофроа, Кристоф Пасланд - Генерален Директор на подразделението за малц, и Константин Никитин - Регионален Директор за централна Европа, осъществиха среща с дипломатите, кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков и областния управител Илиян Йончев, при която презентираха конкретните стъпки на компанията в България и намеренията й за развитие.

Фирмата е създадена през месец декември 2011 год., а през 2012 г. поема заводите за малц в Плевен и Хасково, както и силозната база в Първомай.

Двата завода са с общ производствен капацитет 30 000 тона малц, преработват около 38 000 ечемик годишно и имат капацитет за съхранение 43 000 тона.

Плевенското предприятие /част от бившия Пововарен завод/ изкупува и преработва ечемик от територията на цяла Северна България. Дневно тук се произвежда 45 тона малц. Във фирмата работят 46 души, 31 от които - в Плевен. Заводът разполага и с модерна лаборатория, в която само за минута се установява качеството на постъпилия ечемик във всяка доставка, стана ясно по време на последвалата обиколка в промишлените помещения. Готовият малц е предназначен за пивоварните в страната, което ще позволи да се намали вносът.

Плановете на дружеството включват развитието на нови сортове пивоварен ечемик с висок генетичен потенциал /не генно модифициран/, технически подобрения в заводите и увеличаване на производствения капацитет за малц.