ikoni
ikoni / dariknews.archive

Тържество на православието е християнски празник в Православната църква през първата неделя на Великите пости за Възкресение Христово.
На 4 март 843 г. императрица Теодора II и Теоктист, регент на двугодишния Михаил III, поставят Методий I-ви като нов патриарх на Константинопол на мястото на сваления Йоан VII Граматик и свикват Константинополски събор, който одобрява отново решенията на Седмия вселенски събор (787 г.) и отлъчва иконоборците от църквата. 

Празникът Тържество на Православието е установен в ІХ век при Константинополския патриарх св. Методий след окончателната победа над иконоборството, като тържество на победата над всички лъжеучения-ереси. Православието е чистото християнство, без привнесени в него човешки измислици. 

То е основано на Свещеното Писание и Свещеното Предание, идващи от апостолите, които пък са изпратени от Самия Син Божий, след слизането на Светия Дух върху тях, да проповядват Истината на всички народи. По-нататък Вселенските събори и светите Отци на Църквата само утвърждавали това, което било в съгласие със Свещеното Писание и учението на светите Апостоли.

Важно е да си православен, защото Православното учение за Бога е това, което Сам Синът Божий е разкрил. Православното ръководство за земния живот също е основано на Евангелието и е проверено опитно в живота на много подвижници, увенчани от Бога със святост, засвидетелствана с чудеса. Да си православен означава да имаш вярно знание за Висшето, доколкото то е достъпно за човека.