/ bulgaria24
Сега съществуващата система на здравно осигуряване работи вече 18 години и е натрупала доста грешки. Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР д-р Калин Поповски от ВМРО, депутат от "Обединени патриоти", заместник-председател на социалната комисия и член на парламентарната здравна комисия. Поповски коментира темата преди предстоящото обсъждане на внесения от левицата вот на недоверие към правителството заради здравната политика.

Депутатите ще обсъдят вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“

"Сборният дълг на болниците е над 500 милиона. Постоянно се разкриват нови болници, от които България реално няма нужда, защото ние в момента имаме 365 болници в страната при 7 милиона население - на около 20 хиляди души население имаме една болница. Европейските статистики са много далече от тази цифра.

Ще дам за пример Холандия. 10-милионната Холандия има 100 болници, т.е. на 100 хиляди души има една болница, а ние на 20 хиляди имаме болница", поясни Поповски. По думите му, в много от болниците в малките населени места "няма реална медицина и те могат да се превърнат в хосписи или болници за долекуване, което е част от новата реформа".

БСП внесе в НС искането за вот на недоверие към кабинета за здравеопазването

В коментара си по представените от здравния министър Кирил Ананиев нови модели на здравно осигуряване Поповски посочи, че модел А, който предвижда тотална демонополизация на Здравната каса, е „много рязък завой в системата“:

"С тези 4 милиарда, които са 4 % от БВП, ние за момента такава демонополизация не можем да направим. Първо, защото никой друг освен НЗОК няма експертния потенциал да може да проверява болниците, дейността, документи и т.н.

По-скоро вторият модел, измислен от финансистите на министър Ананиев, е много по-адаптиран към настоящата ситуация, и той може да бъде стъпка към модел А, например след няколко години. Модел Б, при който трябва да има малко съфинансиране от страна на пациента. Това е много важно, защото ще избегне големия брой на хоспитализациите, което е другият голям проблем на системата".

Цветан Цветанов: За всички е ясно, че вотът няма да мине

2000-та година, със старта на системата, сме имали 1 милион хоспитализации. Днес населението е с един милион по-малко, а има 3 милиона хоспитализации, изложи сред аргументите си Калин Поповски:

"И когато тези хоспитализации са се увеличили три пъти, населението, разбира се, не е станало по-болно, те са се увеличили, защото болниците на базата на тези клинични пътеки се финансират като търговски дружества. Две трети от тези клинични пътеки не са реални, т.е. постъпили са хора, които могат да бъдат обслужени в доболничната помощ, а са постъпили в болничната, която е много по-скъпа като финансиране от страна на НЗОК."

Трябва да се пристъпи към лека промяна, без да се засягат финансовите възможности на населението, за леко доплащане, смята Поповски. Така според него тези хоспитализации ще могат да се сведат отново до един милион и ще се освободи „много сериозен ресурс, с който можем да финансираме общинските болници, които да поемат за долекуване пациенти от по-големите болници“.

В лекарствената политика също са натрупани много грешки през годините и там трябва да се вземат радикални мерки, подчерта още Калин Поповски:

"От 4 милиарда бюджет ние към момента даваме на Касата 1 милиард за лекарства, от които една трета от този 1 милиард - около 330 милиона, е бюджет за онколекарства. За нашето население този бюджет е понякога прекалено голям.

Тук ние работим с най-новите лекарства, с най-скъпите формули, и въпреки всичко онколекарствата са в преразход между 8 и 10 милиона всеки календарен месец на настоящата година". /БНР/