Цецка Цачева: Трябва да има диалог между всички власти
Цецка Цачева: Трябва да има диалог между всички власти / netinfo

Диалог трябва да има между всички власти. Само чрез диалог и взаимен контрол могат да се осъществяват нещата така, че да не се стига до безконтролна власт", смята председателят на парламента Цецка Цачева, която ще участва в организирания в Плевен Ден на диалога между законодателната и местната власт.

У нас много се разчита на проекта "Европа на регионите", което означава повече децентрализация и засилване правата на местното самоуправление, подчерта Цецка Цачева. За съжаление обаче практиката показва, че често общинските съвети се използват като инструмент за узаконяване виждането на кметската администрация, затова как трябва да се развива дедена общност, допълни тя. По думите й, на централно равнище нещата вече са заели правилната посока, така че изпълнителната власт е в тясно отношение с това, което се прави в Народното събрание.

Министрите по предварителен график всеки вторник се срещат с парламентарната група на ГЕРБ като по този начин се държи една тясна връзка между изпълнителната и законодателната власт. За мен това е начинът за преодоляване на конфликтите между различните видове власти, които е нормално да съществуват", обясни Цачева. Председателят на парламента подчерта, че каквито и да са личните взаимоотношения между хора, водещи различните институции, когато става въпрос за държавна политика и отговорност към гражданите, всеки трябва да е на висотата на поста, който заема.