Басейнова дирекция: Реките в почти цялата страна са над праговете за високи води
Басейнова дирекция: Реките в почти цялата страна са над праговете за високи води / dariknews.archive

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН /НИМХ/, в понеделник и вторник в страната ще има изолирани слаби валежи с количества от 1-3 л/кв.м. Водните количества в реките в почти цялата страна са над праговете за високи води. През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или задържали. Това съобщиха от Басейнова дирекция - Плевен.

За Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до 30 см, като незначително повишение е регистрирано само в горното и средното течение на р. Искър в резултат на падналите валежи от мокър сняг и снеготопене.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка в следващите два дни са възможни повишения на нивата на реките в страната в резултат на частично снеготопене, високата почвена влага и оттичане, предупреждават от Басейнова дирекция - Плевен.

За Дунавския басейн се очакват повишения от частично снеготопене в горните и средни течения на реките: Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом.