Авторът на „Екзарх Стефан под „грижите на Държавна сигурност, дарява книгата си на библиотеката в ч-ще Съгласие
Авторът на „Екзарх Стефан под „грижите на Държавна сигурност, дарява книгата си на библиотеката в ч-ще Съгласие / nikolay.kolev

„Екзархът трабва да бъде под непрекъснатите грижи на Държавна сигурност, а не на Външното министерство. Моля, да се вземат срочни мерки. Заповед на Вълко Червенков - 1950 г.".
Това пише в началото на предговора към книгата „Екзарх Стефан под „грижите" на Държавна сигурност", написана от доц. д-р Дилян Николчев - плевенчанин, завършил Духовната академия - сега Богословски факултет при Софийски университет, през 1986 г., както и право в Правно-историческия факултет в Югозападния университет.

Тази седмица авторът на книгата ще дари екземпляр от труда си на библиотеката на читалище „Съгласие-1869 г." в Плевен.
Централно място в изследването на доц. д-р Дилян Николчев заема 1948 г. от историята на България и по-специално личността на Софийския митрополит и бялгарски екзарх Стефан - една от най-силните, но и противоречиви личности в цялата модерна църковна история.

Стефан е сред „изкушените" от политиката като политическите му възгледи нерядко влизат в конфликт с официалната власт по онова време. Това нерядко го конфронтира с политическите фактори в страната в годините на унищожаване на старата средна класа в България чрез национализацията на домове и промишлени сгради в страната, след приемането на Закона за одържавяване на градската недвижима собственост.

Вълко Червенков е Генерален секретар на ЦК на БКП /1949 - 1954 г./ и министър-председател на България/1950 - 1956 г./. Изиграл е важна роля в налагането на Сталиновия стил на ръководство на тоталитарния режим в страната, след 9 септември 1944 г./бел.автора/.