Акцентите в регионалните вестници на 14 януари
Акцентите в регионалните вестници на 14 януари / netinfo
Бивши работници на “Нова Плама” ще съдят държавата в Страсбург – с това заглавие посреща читателите днес новият брой на плевенския всекидневник в. “Посредник”. Съдът за правата на човека ще даде ход на 42 жалби, подадени от бивши нефтохимици. Жалбите ще бъдат обединени в едно общо дело, като ответник по него е българската държава. До 14 март всичките 42-ма жалбоподатели трябва да изпратят в съда в Страсбург исканията си за конкретните суми за обезщетения.

Тази година дълго дискутираните и също толкова дълго отлагане матури вече ще се състоят, пише още “Посредник”. За целта учениците, които завършват средно образование през 2008, трябва да подадат заявления за явяване на държавнитезрелостни изпити. Дванадесетокласниците ще подават заявления за допускане до матура от 14 до 28 февруари в гимназияте, в която учат.

Представиха подбрени оферти за АЕЦ Белене, друг акцент от новия брой на “Посредник”. Петте компании, кандидати за стратегически инвеститор в проекта АЕЦ Белене, са подали в определения предварително срок – 9 януари – подобрените си оферти. Те ще бъдат разгледани във възможно най-кратък срок. Очаква се до 18 януари да бъде готов и договорът с “Атомстройекспорт” за изграждането на атомната централа.

И още няколко от водещите заглавия в “Посредник” – намалял е броят на училищата с неправилни седмични програми; 130 специалисти напуснаха Университетската болница за година; в Плевен няма напрежение заради отпадането от социални помощи. Интервюто на стр. 4 е с Искра Арабаджиева, член на Изпълнителното бюро на независимия учителски синдикат, според която парите за образование са крайно недостатъчни и в Плевенско ще има училища, които няма да се справят с новите бюджети.

Приключи съдебното дело за ресторант "Национал" в Ловеч, бившият зам.председател на Общинския съвет Николай Недков се отказа да обжалва оправдателната присъда на Районния съд за главния редактор Цветан Тодоров и гражданина Иван Петров, пише ловешкият “Народен глас”. Двамата бяха обвинени в клевета и обида на длъжностно лице чрез публикация. Повече от година продължи съдебния процес, в който като свидетели на жалбоподавателя се явиха кметът Минчо Казанджиев, председателят на Общинския съвет Милко Недялков и съветничката Анелия Иванова. Сред доказателствата влезе дори стенограма от парламентарен контрол с министър Румен Петков. Мотивите на съдия Георги Христов, с които бяха оправдани двамата подсъдими, представляват интерес за свободата на словото и гражданското общество.


Студът в Ловеч удари в събота минус 17 градуса, много от колите още стоят затрупани под снега.


Никога не съм работил в Държавна сигурност, пише до Народен глас Иван Тодоров Петров, служител на РДВР Ловеч по повод изнесената информация за бивши агенти на ДС, според доклад на Комисията по досиетата.


Как Лешница загърби старата си жп-гара, а дядо олекна с 24 хиляди лева четем още в изданието. Кои десет спортисти излъчи анкетата на журналистите също може да прочетете в “Народен глас” днес.