141 пострадали от кризата ферми са подали заявления за подпомагане
141 пострадали от кризата ферми са подали заявления за подпомагане / снимка: Дарик Плевен

141 са подадените от Ловешка област заявления за подпомагане на пострадалите от кризата ферми от първа, втора и трета категория, съобщиха от областната дирекция на фонда в Ловеч.

Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция започва договарянето на 20-те млн. лв. държавна помощ за целта. 14 млн. лв. ще се изразходват за подпомагане на ферми, в които се отглеждат крави и биволици, а останалите 6 млн. лв. ще отидат за подпомагане на фермери с овце и кози. Средствата ще се изплащат на стопанство според броя на отглежданите животни. Помощта се изплаща за стопанства над 10 крави, над 5 биволици, над 50 овце и кози, като сумата варира според броя на животните.

Средствата ще се договарят със земеделските стопани от 12 юли до 23 юли 2010 г. в Областните дирекции на Фонда. Самата държавна помощ ще бъде изплащана до 13 август 2010 г. Това подпомагане бе нотифицирано от Брюксел като временна мярка, която цели да подпомогне малките фермери, изпаднали във финансови затруднения заради кризата.

Удължен е до 2011 г. срокът за погасяване на взети през 2008 г. кредити от птицевъдите за покупка на фураж и фуражни компоненти, информираха още от областната дирекция на фонда в Ловеч.