/ iStock/Getty Images
"Регионалната здравна инспекция в Ловеч проверява случая с преустановената дейност на педиатричния неотложен кабинет в града", съобщи директорът д-р Анета Винева.

До омбудсмана Диана Ковачева е подадена жалба от 528 граждани, които в писмо сигнализират за проблема и подкрепят работата на лекарите в педиатричния кабинет. Д-р Винева посочи, че в момента текат проверки, но в закона няма изискване да има педиатричен дежурен кабинет.

Омбудсманът се застъпи за работата на неотложния педиатричен кабинет в Ловеч

Проведени са срещи между всички засегнати страни - РЗОК, РЗИ, Медицински център-Ловеч, и представителите на общопрактикуващите лекари, за да се намери най-подходящото решение. "Дежурният педиатричен кабинет не е изискване по никой закон.

В момента няма как да продължи дейността му, тъй като няма достатъчно педиатри, за да го поддържат. Проблемът е изобщо функционирането на неотложния кабинет поради липса на кадри", поясни д-р Винева.

Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари и на Българския лекарски съюз в Ловеч д-р Велислав Тодоров, заяви, че досега, по желание на колегите му, в неотложния кабинет, освен специалист по вътрешни болести, е имало и дежурен педиатър.

"Отсега нататък ще има по един дежурен лекар, който има специалност "Обща медицина", друга специалност или без специалност, както са изискванията по здравна каса. Тази екстра, която осигурявахме вече 15 години, няма как да съществува поради липса на педиатри", каза още д-р Тодоров.

Управителят на Медицинския център в Ловеч д-р Илияна Казакова поясни, че предстои Сдружението на общопрактикуващите лекари да сключи договор с Центъра за поддържане на дежурен кабинет, каквото е изискването към джипитата по закон.

Тя също потвърди, че е невъзможно в него да има педиатър. Кабинетът ще започне дейност веднага след подписване на договора. Финансирането му е задължение на общопрактикуващите лекари, а Медицинският център трябва да осигури специалистите.
БТА