Жени от Кърджалийско преодоляват страха да кажат, че са бити и насилвани
Жени от Кърджалийско преодоляват страха да кажат, че са бити и насилвани / netinfo

Жените, претърпели домашно насилие в Кърджалийско, все повече преодоляват страха да обявят това публично и да се оплачат пред институции и НПО, констатира ръководителят на проект „пътуващ кабинет за защита жертви на насилие" Камелия Чолакова. Пътуващият кабинет заработи от 1 януари на територията на община Кърджали и продължава работата на кабинета към читалище „Обединение", който работи вече от 12 години.

Ако през 2008 година потърсилите съдействие жени са били едва 8, то за 2011-а техния брой вече е нараснал на 36.

Най-честите оплаквания на жените, подложени на домашно насилие, са свързани с побоища от страна на съпрузите им, както и с насилствен секс, казва Чолакова.

Изнесените приемни ще бъдат разположени в 10 малки населени места, като ще се използва мрежата на читалищата в региона. Реализирането на изнесените приемни става възможно по проект разработен от читалище „Обединение", а финансиращият орган е Фондация  работилница за гражданска инициатива".

Амбициите на екипа, реализиращ проекта, не спират до тук. В процес на разработка е и още един проект за реализиране на подслон за жени, който ще приютява жертвите на насилие от областта.