/ Павел Тенчев
Пред многохиляден митинг в Кирковското село Могиляне по повод 34-годишнината от началото на т.нар. Възродителен процес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви край на разделението на партията след появата на ДОСТ. 

„Каквито и опити да бяха направени за нашето разделение, самите ние казахме - трудно и тежко ще ни бъде, но това е поредното предизвикателство и ние сме длъжни да го преживеем горди и достойни. Приключи. И този  филм мина”, категоричен беше Карадайъ. И подчерта, че сега в партията имат повече от всякога нужда от единство.

Карадайъ: Приемането на Закона за вероизповеданията е крачка в защита на националните интерес

Председателят на партията призова членове и симпатизанти да направят всичко възможно „отлъчилите се” от ДОСТ да се върнат и намерят мястото си под знамето на ДПС.

Друг акцент в изказването на Карадайъ бяха предстоящите избори за Европейски парламент, които той определи като много важни за ДПС, България и ЕС. Според него това е така, защото кризата на толерантността, която отчитат анализаторите, се живее всеки ден в България благодарение на „участието на националистите във властта”.

Той призова към активност на евроизборите, като посочи, че ДПС има отговорна мисия. „Ние като ДПС и като общност сме длъжни да направим нашия избор. България трябва да направи своя избор. ЕС през 2019 година трябва да направи избора си. А в демокрацията изборът се прави чрез избори”, подчерта Карадайъ.

В събитието участваха цялото ръководство на ДПС, политици от съседните държави Турция и Гърция. За първи път от няколко години насам събитието уважи и главният мюфтия на Републиката Мустафа Хаджи.