Около средновековната базилика на Перперикон проф. Овчаров очаква да разкрие голям манастирски комплекс.
Около средновековната базилика на Перперикон проф. Овчаров очаква да разкрие голям манастирски комплекс. / netinfo
Голям манастирски комплекс около разкритата през миналата година ранносредновековна базилика на Перперикон от 5-6 век, очакват да се разкрие при тазгодишните разкопки археолози. Това заяви на нарочна пресконференция ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.
Излизането на такава огромна базилика, ни кара да мислим, че сме попаднали на един от големите епископски центрове в областта Ахридос, допълни той. В потвърждение на това той съобщи, че още в първите дни от разкопките на Перперикон през това лято археолозите са намерили оловен епископски печат, както и монети от различни периоди на средновековието.
„Ранносредновековната базилика на Перперикон позволява да се направи така наречената анестилоза /реставрация/, тоест тя да бъде с оригинални елементи, възстановена до определена височина. Колоните ще бъдат вдигнати, ще се оправят синтрона, амвона и другите елементи от нея”, коментира бъдещи намерения за базиликата проф. Овчаров. По думите му това ще стане чрез проект на община Кърджали и до година две ранносредновековния храм ще бъде поредната атракция на Перперикон.