Днес в Кърджали проведе заседание Регионалния съвет на ЮЦР.
Днес в Кърджали проведе заседание Регионалния съвет на ЮЦР. / Павел Тенчев
Финансиране на обходния път на Кърджали поиска Регионалния съвет на ЮЦР от Министерския съвет, респективно от МРРБ и АПИ. Предложението на областният управител на Кърджали Никола Чанев бе гласувано единодушно по време на заседание на Регионалния съвет, което се проведе в Кърджали.  

Обходният път на Кърджали като част от общоевропейския транспортен коридор № 9 бе определено като приоритетен за икономическото и социално развитие на региона. В мотивите си за своето предложение областният управител Никола Чанев посочи, че поради липса на обходен път транзитният автомобилен трафик към ГКПП "Маказа" преминава през основната пътна артерия на града – булевард „Беломорски”, което създава предпоставки за чести пътно-транспортни произшествия и замърсяване на въздуха.

От представените от областния управител на Кърджали статистически данни става ясно, че от 2014 година досега с над 250 000 са се увеличили транспортните средства преминали през граничен преход Маказа.

По думите на Чанев, обходният път на Кърджали трябва да бъде национален приоритет, „тъй като касае развитието на икономиката, транспорта, туризма и опазването на околната среда в граничния район между България и Гърция и е свързан с привличане на инвестиции, разкриване на работни места и по-висок стандарт  за хората в област Кърджали”.