27,07 процента достигна избирателната активност в Кърджалийско към 17.00 часа
27,07 процента достигна избирателната активност в Кърджалийско към 17.00 часа / netinfo

По-малко от два часа до края на изборния ден, слаба изборна активност в сравнение с тази в страната, сочат данните от  Районната избирателна комисия в 9-ти кърджалийски избирателен район.

Към 17 часа тя достигна  27, 07 процента, съобщи председателят на РИК Антоанета Юрукова. За сравнение с първия тур на изборите за президент и вицепрезидент, тогава изборната активност достигна към този час 28,48 процента или 74000 избиратели от общо имащите право на глас в Кърджалийско 260 851. В днешния ден в област Кърджали са гласували 70 630 гласоподаватели. Или с малко над 3000 по-малко от тези излезли до урните преди седмица.

По общини най-голяма е била избирателната активност в община Черноочене – 38,6 процента или гласували 5020 избиратели.

Друг акцент в днешния изборен ден е свързан с машинното гласуване, право на което имат малко над 15 хиляди души в 15 секции в област Кърджали – 2 в Ардино и 13 в областния център. В сравнение с миналата неделя престрашилите се да пробват този начин да дадат своя вот за един от двамата кандидат президенти са се увеличили, твърдят от две секции в СУ „Йордан Йовков”.  Към 13 часа в 23-та секция бяха гласували машинно около 150 човека, при 203-ма за целия изборен ден на 6 ноември. Не са малко и хората в пенсионна възраст, които се пробват в машинното гласуване, твърдят от СИК.

Иначе изборният ден в област Кърджали преминава спокойно и без особени нарушения на изборното законодателство.

Днес в РИК е постъпила само една жалба. Тя касае общински съветник, който е член на Секционна избирателна комисия в джебелското село Великденче. Извършена е проверка и лицето е отстранено с решение на РИК, каза Антоанета Юрукова.