Виктор Янев: Санирани блокове в Кюстендил и Дупница реално ще има през 2016 г.
Виктор Янев: Санирани блокове в Кюстендил и Дупница реално ще има през 2016 г. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Областният управител Виктор Янев за санирането на панелните блокове
78256
Областният управител Виктор Янев за санирането на панелните блокове
  • Областният управител Виктор Янев за санирането на панелните блокове

Санирани блокове в Кюстендил и Дупница по Националната програма за енергийна ефективност ще има през 2016 година. Реално строителство може да започне през септември, ако няма обжалване на процедурите по Закона за обществените поръчки, които ще правят общините, прогнозира пред Дарик областният управител Виктор Янев.
"Не съм оптимист обаче, че строителството ще започне през есента, защото процедурите по ЗОП се бавят във времето при обжалвания. Общините имат право да ги стартират и преди да има подписани договори със сдружения на собствениците", коментира в интервю за Дарик Виктор Янев.
Областният управител е създал комисия, която да проверява документите за кандидатстване на сдруженията, които постъпват от общините. На този етап има само един комплект документи от Дупница. В община Кюстендил са регистрирани над 30 сдружения, а в община Дупница- 18.
"Ако документите отговарят на Постановлението за изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност се подписва тристранен договор между Българската банка за развитие, областният управител и съответната община.Най- важно е да бъде направено качествено обследване на сградите и проектантите, а след това и строителите да си свършат работата. Трябва да се достигне висок коефициент на енергийна ефективност- клас "С", каза още областният управител Виктор Янев.