Тясна канализация пълни с фекалии жилищата на ул. Георги Тертер
Тясна канализация пълни с фекалии жилищата на ул. Георги Тертер / Личен архив

Канализацията на ул. „Георги Тертер" в Кюстендил отново създаде проблеми през уикенда. Живеещи от къщите и кооперациите от двете страни на улицата ни алармираха, че мазетата им се пълнят с фекалии, носи се зловонна миризма, а най- неприятната гледка е, че чешмата за минерална вода е пълна с вода и мърсотии.
Чешмата на ул. „Георги Тертер" е строена изцяло със средства и участие на живеещите в квартала. Тя е открита на 15 август 2000 година. Година след това, живеещите на улицата отново събират средства, за да асфалтират улицата, подменят и част от плочките по тротоарите.

"Тясна" канализация пълни с фекалии жилищата на ул. "Георги Тертер"
netinfo

Канализационната система обаче постоянно аварира. Идват екипи на водното дружество, правят изкопи, отстраняват временно проблема и след тях дупки и счупени плочки, разказват хората от „Георги Тертер" и настояват за генерално решение на проблема. Според някои от тях, тръбите за канализацията са малки и не могат да поемат мръсната вода и фекалиите.
"Незнаем вече към кого да се обърнем за съдействие? Сами градим всичко, гледаме да не сме в тежест на общината и държавата, но от другата страна получаваме само едно нехайно и безхаберно отношение", коментират живеещите от улица „Георги Тертер".

"Тясна" канализация пълни с фекалии жилищата на ул. "Георги Тертер"
netinfo

Екипи на „Кюстендилска вода" и главният инженер на дружеството Владимир Джоров бяха рано сутринта на място и отново е извършена профилактика на канализацията.
„Този път не става дума за авария, последната е отстранена в петък, миналата седмица. В резултат на обилното снеготопене канализацията е върнала вода. Топлата минерална вода разрушава горния слой на бетоновите тръби, с които се отвежда мръсната вода от чешмата и проблема е точно при връзката с канализацията на самата улица", коментира пред Дарик Владимир Джоров. Той потвърди казаното от живеещите, че тръбите за канализацията на ул. „Георги Тертер" са с по- малък диаметър от необходимия, за да поемат мръсната вода. Те са разчетени преди много години само за къщите от улицата, но не и за кооперациите и жилищните блокове, които са се построили в последствие.

"Тясна" канализация пълни с фекалии жилищата на ул. "Георги Тертер"
netinfo

Хората от ул. „Георги Тертер" се надявам, че за решаването на проблема ще съдейства и община Кюстендил, като инвестира средства или включи в проект за подмяна на канализацията. Неотложна е подмяната на участък от около 150 метра.