пари
пари / Sofia Photo Agency, архив
През 2016 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастова група 18 - 64 години е 6.8% за област Кюстендил при средно 11.6% за страната. Спрямо предходната година в областта делът на бедните сред заетите лица нараства с 5.3 процентни пункта. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 4.6 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. За област Кюстендил данните за 2016 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 18.3 до 23.3%, или с 5.0 процентни пункта. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност за областта нараства до 50.2% или с 31.9 процентни пункта.
Поляризацията на населението в област Кюстендил по доход, измерен чрез съотношението на доходите между бедните и богатите слоеве на обществото за 2016 г. показва, че най-бедните 20% от домакинствата в областта имат 4.2 пъти по-нисък доход от най-богатите 20%, като спрямо 2015 г. поляризацията се увеличава с 0.5 процентни пункта.
Оценките на бедността  в област Кюстендил през 2016 г. в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години, домакинства от едно лице - жена или мъж. Сред едночленните домакинства рискът от бедност при жените е с 8.3 процентни пункта по-висок отколкото при мъжете. Ако в домакинството живее едно лице над 65 години, рискът от бедност е с 12.4 процентни пункта по-висок от домакинство, в което живее едно лице под 65 години.