РИО-Кюстендил очаква сигнали за ученици-фантоми, за момента нарушения няма
РИО-Кюстендил очаква сигнали за ученици-фантоми, за момента нарушения няма / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Електронна форма за изпращане на сигнали от гражданите, относно неправомерно записани деца и ученици в образователните институции на територията на областта, е създадена на електронната страница на РИО-Кюстендил. За учебната 2015/2016 г. РИО-Кюстендил планира да осъществи системен контрол на организацията и провеждането на самостоятелна, задочна, индивидуална и вечерна форма на обучение, съгласно изискванията на закона. До момента не са открити ученици-фантоми.

„Един от големите проблеми на училищното образование са записаните фалшиви присъстващи, наречени ученици, които поддържат фантомни паралелки, за да просъществува нататък фантомно училище. Много по-голяма част обаче са мигриращите деца и почти цялата година са навън", коментира в предаването "Седмицата" на Дарик министърът на образованието Тодор Танев. Той напомни, че за такива деца държавата плаща и по негови изчисления хазната би спестила 15-20 млн. лв., като към средствата се добавят например поддръжка и отопление на сградния фонд.

„Не искам нищо лошо да кажа за регионалните инспекторати, ние работим чудесно, но е възможно на някои места в България, особено по-критични, да има служители, които дали от сиромахомилство, или от нещо друго, крият реалната бройка. Възможно е да има такива случаи. Затова искаме двойна проверка. Аз ще я правя, когато мога лично и ще я правя понякога и с Министерството на вътрешните работи, но ние ще установим по-голяма бройка. Измислили сме система за внезапни проверки по маршрути, които не са предварително оказани", каза Танев.

Танев призова всеки, който има информация за случаи на записани в школата ученици фантоми, да я „долага директно на министъра". Той е категоричен, че иска промени в Наказателния кодекс по въпроса с учениците фантоми.