/ БГНЕС
В Министерството на околната среда и водите беше получено уведомление от „Балканфарма-Дупница“ АД, че фармацевтичната компания започва процеса по премахване на отпадъци с код 15 0105 от общински имот, който се намира под моста на Автомагистрала „Струма“. Натрупаните там отпадъци се запалиха на 13 август 2019 г. и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура, съобщиха от МОСВ.

В тази връзка министърът на околната среда и водите Емил Димитров проведе срещи и преговори с ръководството на фармацевтичната компания „Тева“, собственик на „Балканфарма“ АД, която е генератор на част от отпадъка, възлизащ на около 5600 м3. Фармацевтичните отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен под автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци беше отнето от РИОСВ - София на 21.08.2020 г.

„Заедно с всички български държавни институции, отговорни за тази дейност, започваме проактивно отстраняването на отпадъци под магистрала „Струма“. „Тева“ е най-големият работодател в град Дупница и региона и за нас осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност“, заяви генералният мениджър на завода в Дупница Гади Мукомолов.

Съгласно уведомлението от компанията разчистването започва през първата седмица на септември 2020 г. Планираният срок за приключването на дейността е до 3 месеца, като той може да се промени в зависимост от условията на работа. Отпадъците ще се транспортират до площадка на „Индустриални суровини“ ООД, гр. Нови Искър“, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за обезвреждане и/или рециклиране от лицензирани фирми. Дружеството „Индустриални суровини“ разполага с всички нормативно изискуеми документи за изпълнението на дейностите по премахването на отпадъците с код 15 0105.
Останалата част от отпадъците под АМ „Струма“ се разчистват от Община Дупница, в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Почистени и предадени до момента са общо 102.12 тона пластмасови отпадъци. Работата, организирана от общината по извозване на отпадъците, продължава до цялостното почистване на имота под моста под стриктния контрол на МОСВ.