/ iStock photos/Getty images
В четири от деветте общини на Кюстендилска област ще има подвижни секции за вота на 9 юни - Кюстендил, Сапарева баня, Рила и Бобов дол.

За останалите пет общини подадените заявления са били под минимума - 10, казаха за БНР от Районната избирателна комисия. Подадените до момента заявления за гласуване в подвижна избирателна секция в Община Кюстендил са 15, затова секцията ще е една.

ЦИК не очаква съществено забавяне в обработката на резултатите от изборите 2 в 1

Докато за местния вот през октомври 2023 г. подадените заявления за подвижните секции за гласуване бяха над 50 и Общината имаше готовност да създаде и трета подвижна комисия, което не се наложи, очевидно към предстоящия вот интересът е по-слаб, отколкото на местните избори, особено към евровота, коментират администратори. 

В малката Община Рила досега на почти всички избори е имало подвижна кутия, коментират от администрацията. Подадените до 28 май заявления там са 11. 

Председателят на РИК в Кюстендил Венцислав Механджийски заяви: "В тези общини, където има подадени заявления, може да продължат да подават заявления, ако някой желае. След 3-ти юни ще видим броя на заявленията и тогава ще видим дали ще бъде една секция, която може да обиколи избирателите, или ще бъдат две". 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР