От Кюстендил започва кампания за здравословно хранене
От Кюстендил започва кампания за здравословно хранене / Дарик радио,архив

Национална кампания по отношение възпитанието на по- добра здравословна култура на хранене сред децата и учениците и децата в детските градини ще започне от Кюстендил, заяви за Дарик директорът на ОДБХ д-р Първан Дангов.
"Вече сме имали предврителни разговори с кмета Петър Паунов, кампанията ще стартираме от областния град в края на януари.Ще поканим родители, специалисти по хранене, диетолози, лекари, училищни настоятелства , учители, директори на училища и детски градини, доставчици на храни, производители.Ние ще изложим нашите изисквания като контролен орган, ще поискаме съвет от диетолозите по отношение подобряване рецептурите за здравословно, а не безопасно хранене.Искам още веднъж да подчертая, че безопасното хранене не означава непременно здравословно.
Искам в края на 2014 г. да отчетем по- добри резултати с по- здрави деца с нормално , а не наднормено тегло и тогава ще съм горд, че съм изпълнил своя професионален дълг като директор на областната дирекция", коментира д-р Първан Дангов.
Той се надява със съдействието на зам. председателят на НС и депутат от БСП Мая Манолова да се направят промени в законодателството в частта му за доставчици и производители и наредба 9 за здравословно и безопасно хранене.