Обучения за фермери от трансграничния регион
Обучения за фермери от трансграничния регион / netinfo

Лого програма
netinfo

В рамките на проект № CB006.1.31.115 “ПРОИЗВЕЖДАЙ ОРГАНИЧНО – ПАКЕТИРАЙ ЕКОЛОГИЧНО”, финансиран по ИНТЕРРЕГ-ИПП Трансгранична програма България- Македония, се проведоха серия от обучения, обменни визити и финална конференция за фермери от трансграничния регион.

Проектът бе насочен към насърчаване развитието на органичното земеделие и включваше дейности за проучване на условията за биологично земеделие и изграждане на интернет платформа – www.produceorganic.org за споделяне на опит и информация в областта на биологичното земеделие в трансграничния регион Крива Паланка – Кюстендил.

Обученията започнаха с три еднодневни специализирани обучения, насочени към биологично производство, включващи стандарти за сертификация, срокове, изисквания и процедурите за въвеждане на сертифицирано биологично производство, всяко от които се проведе в Македония, в периода май- юни 2017 г.

ПРОИЗВЕЖДАЙ ОРГАНИЧНО  ПАКЕТИРАЙ ЕКОЛОГИЧНО
netinfo

За нуждите на придобиване на реален поглед върху органичното производство, през юли месец се проведоха две посещения на ферми от региона на Кюстендил – Крива Паланка, всички със сертифицирано производство на тикви, конвенционални пъдпъдъци, овощен посадъчен материал, сливи, конвенционални череши, вишни и малини и ягоди, зеленчуци, производство на козе сирене.

Обученията, проведени в периода октомври - декември 2017 г. в България и в Македония, бяха насочено към запознаване на участниците с основните принципи на планирането, техники и методи за оценка зрялостта на дадена бизнес идея.

Акцент при провеждане на обученията беше поставен върху интерактивния дизайн на обученията и активното въвличане на участниците в процеса на придобиване на знания и умения.

За приключване на проектните дейности беше проведена финална конференция на 16 декември 2017 г. в гр. Крива Паланка, Македония.

Обучения за фермери от трансграничния регион
netinfo

По време на конференцията бяха представени резултати от проведеното проучване на текущото състояние и потенциал на региона за развитие на биологично земеделия и идентифицирани добри практики, възможностите за развитие на малки ферми и значението на проекта за развитие на биологичното производство в региона.

На всички участници в обученията бяха раздадени сертификати за успешно участие.

The project is co-funded by EU through the Interreg-IPA CBC Programme Bulgaria-The former Yugoslav Republic of Macedonia
netinfo

СНЦ "НИЕ - Независими Иновативни Единни"