Нито един работодател не дойде на дискусията на КНСБ за заплащането на труда
Нито един работодател не дойде на дискусията на КНСБ за заплащането на труда / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

"Заплащането на труда" е темата на регионален дискусионен форум, който се провежда в Кюстендил, по повод 25- годишнината от учредяването на КНСБ.
Председателят на синдиката в Кюстендил Яни Георгиев благодари на присъстващите, като подари плакети "25 години КНСБ" на депутата Мая Манолова, областния управител Виктор Янев, кмета на Кюстендил Петър Паунов, директора на Бюро по труда Юлияна Хаджиева и др. партньори.

Нито един работодател не дойде на дискусията на КНСБ за заплащането на труда
netinfo

"Съжалявам, че на нашата покана не се отзова нито един работодател. Най- вероятно темата ги е стресирала- "Заплащането на труда" и дебата- Защо Кюстендил е на последно място по работни заплати и как да спрем миграцията на кюстендилци към София и чужбина? В тази дискусия трябва да стигнем до извода- какво може да се направи, за да не е Кюстендил на предпоследните места по ниво на инвестиции и размер на работната заплата? Може би е слаба икономическата ни култура и не можем да напипаме пулса на подходящия за нашия регион бизнес", коментира Георгиев.
Според Мая Манолова, нивото на реалната безработица е много по- високо от официалната статистика. 42 000 са хората в трудово възраст, от тях 17 000 са заети и близо 4 000 безработни, т. е. 21 000 души в работоспособна възраст липсват. Най- вероятно това е реалната безработица в община Кюстендил.
"Това е оценка за нашата обща работа, на депутати, кмет. На фона на тази оценка трябват обединени усилия за излизане от ситуацията. Предлагам да се присъедините към каузата, която съм подела, Кюстендилска област ще получи съфинансиране по ОП "Конкурентоспособност" в половин размер, в сравнение с останалите области, защото е в един регион със София град и София област. Това за мен не е справедливо и искам да бъде променено. Пари за модернизация на предприятия в областта няма да има. Ще поканя министъра на икономиката да дойде в Кюстендил, за да види каква е реалната ситуация в областта", заяви Мая Манолова.

Нито един работодател не дойде на дискусията на КНСБ за заплащането на труда
netinfo

Председателят на КНСБ Пламен Димитров участва също във форума. Той отново постави въпроса за увеличаване на работната заплата. "Защото има редица индикации за това. Говори се, че икономиката се е съвзела, кризата е отминала, имаме и стабилно политическо управление. В момента произвеждаме с повече от 1/3 от 1990 година, а получаваме с 15% по- малко. Средната работна заплата в България е 25% от средната европейска заплата, а българският работник произвежда 49%. Като цяло производителността на труда върви напред, средната работна заплата в производството и услугите", каза Димитров.

Нито един работодател не дойде на дискусията на КНСБ за заплащането на труда
netinfo